Erişilebilirlik

Suriyeli Çocukların Eğitimi için 'Umut Projesi'


Suriyeli Çocukların Eğitimi için 'Umut Projesi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00

7 yıl önce savaşın çirkin yüzüyle tanışan Suriyeli çocuklar için dram devam ediyor. Evlerini terketmek zorundan kalan Suriyeliler’in 3 milyondan fazlası, Türkiye’de daha iyi bir gelecek arayışı içinde. Geleceğe dair umutlarını Türkiye’ye bağlayan çocukların sayısıysa, hiç de az değil.

İşte bu umutları gerçeğe dönüştürmek için yola çıkan Uluslararası Bahçeşehir Üniversitesi ve New York Üniversitesi, araç olarak, teknolojiyi kullanmayı tercih etmiş. Ve bunun için de çocukların çok sevdiği digital oyunları, projenin çıkış noktası yapmış.

Umut Projesi’nin amacı çocuklara Türkçe öğretmek, motor becerileri ve kodlama kabiliyetlerini geliştirmek, çocuklardaki ümitsizlik hissini zayıflatıp geleceğe umutla bakmalarına katkıda bulunmak.

Şanlıurfa'da 147 mültecinin katıldığı proje, 4 hafta boyunca, hafta içi her gün iki saat olmak üzere 40 saatlik bir pilot çalışmayla hayata geçirilmiş.

Proje kapsamında öğrencilere dil becerileri için "Cerego", motor beceriler için "Alien Game", kodlama kabiliyetleri için "Code.org", psikolojik rehabilitasyon içinse "Minecraft" oyunları oynatılmış.

Projenin başında, New York Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Selçuk Şirin var.

Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacıların yüzde 69'unun ailesinden en az bir kişinin savaşta öldüğünü, yüzde 60'ından birininse yakınlarının dövüldüğüne, işkence gördüğüne veya öldürüldüğüne tanık olduğunu tespit ettiklerini belirten Şirin, Suriyeli sığınmacı çocukların yüzde 44'ünün depresyonla karşı karşıya olduğu gerçeğinin altını çizdi. Selçuk Şirin, bu çocuklardan yüzde 20'sininse depresyonda olduğunun belirlendiğini söyledi.

Şirin’e göre geleneksel yöntemlerle Suriyeli mülteci çocukların eğitim ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak mümkün değil.Bu nedenle teknolojiyi kullanarak çocukların geleceğe umutla bakmalarını sağlamayı amaçlayan Şirin ve proje ekibi, pilot program sonucu edindikleri başarıdan mutlu.

Projenin başarılı olmasında Selçuk Şirin’in baba olmasının da rolünün büyük olduğunu belirtiyor: :” Baba olunca tabii önce kendi çocuğunuzu düşünüyorsunuz. Sonra dünyadaki sizin çocuğunuza sunduğunuz imkanlara sahip olmayan çocukları düşünüyorsunuz. Onun verdiği ayrı bir sorumluluk var. Ben de fırsatım olduğu sürece o sorumlulukla hareket ediyorum. Bu proje de o sorumluluğun bir sonucu olarak ortaya çıktı. İki oğlum bilgisayarda oyun oynamayı çok seviyor. Biraz oradan yola çıktım."

Projenin maliyetinin yüksek olduğunu belirten Şirin, bu aşamaya kadar Bahçeçehir Üniversitesi’nin Uğur Vakfı’nın desteğiyle geldiklerini, bundan sonrası için yaklaşık 800 bin dolara ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Hedef ilk aşamada 5 bin çocuğa ulaşmak olsa da, Şirin projeyi uluslararası yapıp, diğer ülkelerdeki mülteci çocuklara da ulaştırmak istiyor.

Suriyeli çocukların en büyük sorununun bulundukları ülkelerin lisanını bilmemek olduğuna işaret eden Uluslararası Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Sinem Vatanartıran da "Türkçe öğretmek ve yüksek kaliteli bir eğitim vermek için daha çok Suriyeli öğrenciye ulaşmalıyız. Umut Projesi de bunun için" dedi.

Bundan sonra bu proje kapsamında atılacak her bir adım, karanlığın içinden çıkıp Türkiye’ye ulaşan Suriyeli çocuklara, umut dolu yarınlar vadedecek.

XS
SM
MD
LG