'Gülen'in İade Sürecinin Zamana Yayılmaması Bizim İçin Önemli'

Your browser doesn’t support HTML5

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD’nin başkenti Washington’daki temaslarını sürdürüyor. Bekir Bozdağ, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde dün biraraya geldiği Türk ve yabancı basın mensuplarına Fethullah Gülen’ın Türkiye’ye iade sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bozdağ, "Türkiye, yargısal sürecin ve hukukun gözardı edilmesini değil, yargısal sürecin işletilerek iade sürecinin sonlandırılmasını istemektedir," diye konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın basın toplantısına en az Türk basın mensupları kadar yabancı basın-yayın kuruluşları da büyük ilgi gösterdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen'in iadesine ve geçici tutuklanmasına ilişkin ABD makamlarına verdikleri delillerin ABD standartlarına uygun olduğunu düşündüklerini belirtti: "Bizim iade talebimiz de, geçici tutuklama talebimiz de aramızdaki anlaşmaya uygun olarak hazırlanmış ve gönderilmiştir. Buradaki sürecin hızlandırılması ve zamana yayılmaması bizim için önemlidir."

Bozdağ, ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile yaklaşık 90 dakika süren görüşmenin içeriğine ilişkin ayrıntıları paylaştı: "Gülen'in iadesine ilişkin 4 ayrı dosyayı ABD Adalet Bakanlığına göndermiştik. Bu 4 dosyayla ilgili aynı zamanda geçici tutuklama talebini ilettik. ABD yetkilileri, bu dosyaların içindeki bilgilerin ve somut delillerin özetinin bizden çıkarılmasını istediler. Biz o dosyalardaki delilleri özetleyen ek dosyayı da kendilerine gönderdik. Sayın Bakan, 'Bu konuları karşılıklı Türkiye veya Amerika’da görüşelim' diye bir mektup yazdı. Biz kendilerine cevap yazdık ve sonuçta bir uzman heyet geldi, 23-24 Ağustos'ta bu dosyaları çok detaylı ele aldılar. Bu görüşmeler sırasında bazı ek bilgi ve belge talepleri oldu. Bunlardan hazırladığımız 3 ayrı klasör bilgi ve belgeyi Sayın Bakan'a görüşme sırasında takdim ettik. Sunulan belgeler darbe teşebbüsünden önce Gülen’in işlediği suçlara ve 19 Temmuz’da gönderilen 4 ayrı dosyaya ilişkin. Fetullah Gülen’in darbe teşebbüsüyle ilgili geçici tutuklama talebini 10 Eylül’de ABD yetkili makamlarına ilettik. Bu geçici tutuklama talebimizin içinde Fetullah Gülen’in bu darbe teşebbüsünü sevk ve idare ettiğine ve darbe teşebbüsünde bulunanların bunu Fetullah Gülen’in talimatlarıyla yaptığına dair yeterinden fazla delil ekledik. Geçici tutuklama talebine ilişkin dosyada sunduğumuz deliller, bize göre ABD’ye bugüne kadar başka ülkeler, Türkiye'nin de sunduğu bütün dosyalardan daha güçlü delillerdir. Sayın Bakan, lehte veya aleyhte bir şey sarf etmedi.”

Bekir Bozdağ, daha sonra düşünce kuruluşu SETA’da yaptığı konuşmada Fethullah Gülen örgütü ile ilgili işleyişe dair bilgi verdi, örgütün sistematik şekilde kara para akladığı yönünde veriler olduğunu söyledi.

Bekir Bozdağ Amerikan tarafına ‘empati yapın’ çağrısında bulundu.

Bekir Bozdağ bu çağrısını Başkan Barack Obama ve Amerikan halkı üzerinden örneklendirerek sürdürdü: "Obama’ya ve ailesine suikast girişimi olsa, Beyaz Saray ve Kongre bombalanmış olsa, halkın üzerine savaş uçaklarından bomba atılmış olsa, tank sürülmüş olsa, silahlarla halk ayrım gözetmeksizin taransa, 241 sivil ABD vatandaşı ölmüş, 2 bin 194 kişi yaralanmış olsa, bütün bu eylemleri yapan teröristlerin sevk ve idare edicisi kişi de Türkiye’de bulunmuş olsa, ABD halkı ve ABD böyle bir teröristin serbest hareket etmesinde hangi duyguya sahip olursa Türk halkı da aynı duyguya sahiptir. Bizi ABD’nin böyle düşünmesini değerlendirmesini istiyoruz Amerikan halkı için Usame bin Ladin neyse bizim için nde Fethullah Gülen odur. ‘’

Bekir Bozdağ’ın bir çağrısı da uluslarası topluma oldu. Bozdağ, IŞİD ile mücadelede “ama”sız işbirliği yapılması gerektiğine dikkat çekti: " Türkiye en etkin mücadele eden ülkedir. Ulusluarası işbirliği içinde 'ama'sız mücadele etmektedir."

Bekir Bozdağ Washington temasları kapsamında ABD’de yaşayan Türk toplumu temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile de biraraya gelecek.